Trots att vi inte har eller har haft några politiker i Sverige som riktigt kan mäta sig med stjärnstatusen hos en amerikansk president såsom John F Kennedy, så har vi i alla fall haft ett antal både oerhört älskade och hatade politiska frontfigurer här också. En av de mer uppseendeväckande är förstås Göran Persson – socialdemokraternas forna partiledare och tillika Sveriges statsminister under flera mandatperioder.

Göran Person gjorde sig känd för sin vassa retorik och sitt skarpa intellekt, men även för att ofta använda sig av härskartekniker – framförallt mot sina kvinnliga kollegor. Vid ett berömt tillfälle genomförde han en hel debatt mot centerpartiets dåvarande partiledare Maud Olofsson med ryggen vänd mot henne, och skyllde sin position på kraftiga ryggsmärtor. Vid samma tillfälle sägs han också ha kommenterat Maud Olofssons utseende – mer specifikt hennes vikt – i negativa ordalag. Denna kommentar ska ha fallit precis innan debattens början, och många har i efterhand tolkat det som just en härskarteknik.

Men trots användandet av nedlåtande debattmetoder var Göran Persson en oerhört populär politiker, och är generellt också ansedd som en väldigt kompetent sådan. Och oavsett vad man tycker om honom så är det nästan garanterat att man i alla fall tycker något!