Lobbying är ett ord som många förknippar med något dåligt. Med ondskefulla oljeföretag som smyger i parlamentets kulisser och lurar politiker att stifta lagar som tillåter dem att smutsa ner miljön. Men i sin rena form är lobbying något neutralt, och något som de flesta organisationer ägnar sig åt. Lobbying är helt enkelt påverkan där den som har bäst argument kan få genomslag för sina idéer. När ett fackförbund eller en miljöorganisation träffar politiker är det lika mycket lobbying som om ett företag gör det. Faktum är att den mesta lobbyverksamheten sköts av olika typer av intresseorganisationer.

Kom igång med lobbying

Om du har en hjärtefråga som du brinner för kan du också börja jobba med lobbying. Det är en fördel att göra det som en del av en organisation då det har större tyngd än en privatperson. Det är då också bra att ha tillgång till en lokal. Enklast hyr du en plats hos https://helio.se/ som du kan ha som bas. Sedan gäller det att få andra att engagera sig och bli medlemmar i din förening. Se till att den lokal du hyr av Helio har plats för hela styrelsen. Och gärna ett mötesrum för externa besök.

Se till att så ofta som möjligt delta i arrangemang där det finns många politiker och tjänstemän närvarande. Lobbying handlar om att ha ett bra kontaktnät. Du behöver ha en telefonbok med olika samhällsaktörer som du kan kontakta för att en fråga. Det här behöver inte bara handla om att direkt påverka politiker, utan en viktig del av lobbying är att få andra att till exempel skriva på debattartiklar eller liknande. Du behöver helt enkelt nå ut och få ett bredare folkligt engagemang även utanför riksdagen.