Vår kanske allra mest berömda statsminister och svenska politiker överlag, är förstås Olof Palme. Som de allra flesta känner till sköts Palme till döds på Sveavägen i Stockholm, en sen kväll i februari 1986. Men redan innan dess var han vår i särklass mest internationellt kända politiker någonsin, och han om någon rörde upp heta känslor bland både väljare och andra politiker.

Olof Palme är förutom sin tragiska och plötsliga bortgång kanske allra mest känd för sitt oerhörda politiska engagemang runt om i världen. Han var en stark motståndare till apartheid-regimen i Sydafrika och han kämpade länge och väl för att medla mellan USA och Sovjetunionen, med syfte att avsluta kapprustningen och minimera riskerna för ett kärnvapenkrig.

Palme gjorde sig snabbt känd för sin oerhört vassa retorik, och är allmänt känd som en av vårt lands absolut största talare någonsin. Hans tal var oerhört kraftfulla och välformulerade, något som till och med hans värsta motståndare ofta kunde hålla med om. Precis som många stora politiker rörde han upp starka känslor och reaktioner, och det är sällan man träffar någon som inte har en stark åsikt om honom – trots att han nu varit död i mer än 30 år.