En av USAs mest klassiska presidenter är förstås charmören och kvinnotjusaren John F Kennedy. Få presidenter – eller politiker över huvud taget – har varit så omsusade av skvaller och drama och väckt så starka känslor som JFK. Efter att ha tillträtt som USAs president år 1960 väntade tre av de mest händelserika åren i amerikansk modern historia, så det är kanske inte så konstigt att det är ett namn vi aldrig kommer glömma.

Det största och viktigaste att minnas med just JFK är förstås att han mördades. Under ett besök i Dallas 1963 sköts han till döds i sin kortege, med sin hustru Jackie Kennedy precis bredvid sig. Många är konspirationsteorierna om vad som egentligen hände den där dagen i Dallas, men den som omedelbart pekades ut som skyldig till mordet var den numera ökände Lee Harvey Oswald. Oswald hann dock aldrig prövas i någon rättegång, eftersom han sköts till döds av en man vid namn Jack Ruby, medan han var i polisförvar, och flyttades från en plats till en annan.

Efter några år inledde man dock en granskning av utredningen kring mordet, vilken man kom att kalla Warrenkomissionen. Efter flera års granskande och forskande slog Warrenkommisionen fast att JFK dödades i en konspiration. Det låter kanske mer spektakulärt än vad det faktiskt är – definitionen av en konspiration är att två eller fler personer gemensamt bestämmer sig för att genomföra någonting, båda med vetskap om vad det är de ska göra, och hur. I vilket fall som helst uteslöt man därmed Lee Harvey Oswald som ensam gärningsman.

Anledningarna till att JFK mördades kan ha varit många, men han var öppet föraktad för sin återhållsamma ställning till Vietnam-kriget.