Barack Obama kommer att bli ihågkommen i historien av flera anledningar. Han blev till exempel den första afroamerikanske medborgaren att väljas till USA:s president (den 44:e presidenten i ordningen) och han tilldelades Nobels fredspris år 2009. Han kommer dock även att bli ihågkommen för de politiska reformer han genomförde under sina två ämbetsperioder, kanske framförallt den så kallade Obamacare, eller Patient Protection and Affordable Care Act, en lag som ger vissa förmåner när man tecknar en sjukvårdsförsäkring och som är en del av Obamas arbete för att reformera sjukvården i USA.

Obama föddes på Hawaii år 1961. Han fick en på många sätt omtumlande uppväxt, då hans föräldrar separerade när han var bara två år gammal, och hans far omkom i en bilolycka efter att han bara träffat sin son en gång, när Obama var 10 år. Efter att modern gift om sig med en indonesier flyttade familjen till Indonesien, där Obama levde tills han var 10 år gammal. Därefter flyttade han tillbaka till Honolulu på Hawaii, och bodde där med sina morföräldrar.

Obama visade tidigt politiskt engagemang och ett intresse för omvärldspolitik, då han under sina studier vid Occidental College höll ett argumenterande tal om att alla borde sälja sina aktier i företag som var verksamma i Sydafrika, på grund av den pågående apartheiden. Han fortsatte på samma bana genom att studera statsvetenskap med inriktning på internationella relationer vid Columbia University i New York.

Obama har också en juristexamen från Harvard University, där han presterade så väl att han valdes till ordförande för tidningen Harvard Law Review, en tjänst som innebar att han agerade chefredaktör för tidningens 80 redaktörer. Han var den förste afroamerikanen som valts till posten, och som vi vet var det bara en försmak på den historia som Obama skulle skapa senare i livet.

Om du själv drömmer om att bli en lika framgångsrik ledare som Barack Obama, även om det är i en annan form än just USA:s president eller Sveriges statsminister, är en bra början att finslipa dina ledarskapsegenskaper genom att gå en utbildning i ledarskap hos exempelvis Advantum. Att ha en bra ledarskapsförmåga är något man har användning av inte bara inom politiken, utan i alla aspekter av ens liv.