Mike Bloomberg klev nyligen in i racet om att vinna amerikanska demokraternas kandidatur till årets presidentval. Han är en kontroversiell figur som tills nyligen mest var känd som tidigare borgmästare i New York och grundare av mediebolaget Bloomberg. Bland kontroverserna finns ett antal beslut han fattade under sin borgmästartid såväl som att många ser det som att han försöker köpa till sig presidentämbetet. Frågan är om han kommer lyckas.

Presidentval är allvarliga saker, men det är ingenting mot dödsfall. Lova Begravningsbyrå är en begravningsbyrå i göteborg som har lång erfarenhet av att handskas med alla typer av svårigheter som kan uppstå i samband med att någon som står dig nära dör. Du kan via deras hemsida enkelt få kostnadsfri rådgivning eller boka ett möte för att gå igenom dina förutsättningar.

Starkt kritiserad – ändå med vinstchans

Bloomberg kommer utnyttja sitt berg av pengar för att vinna demokraternas nominering och avsätta Donald Trump. Nyligen fick han en plats i en av demokraternas primärvalsdebatter, även fast han inte var valbar i den delstat debatten ska hållas. För att få delta i debatterna krävs att du som kandidat har uppnått en viss nivå av popularitet hos väljarna, vilket kontrolleras genom regelbundna opinionsundersökningar.

Att han på kort tid vunnit tillräcklig popularitet för att kunna konkurrera om nomineringen på allvar ses av många som konsekvensen av hans ekonomiska makt. Han har tillräckliga ekonomiska resurser för att köpa i princip oändligt med reklamtid. Det är ett av skälen till att Bloomberg redan börjat få mycket kritik. Inte minst i den tidigare nämnda primärvalsdebatten där i stort sett alla de andra kandidaterna attackerade honom av olika anledningar.

Bloomberg – allt som är fel med amerikansk politik?

Den mest potenta kritiken kan dock vara en som börjat höras från flera håll. Bloomberg själv menar att han är demokraternas bästa chans för att avsätta Trump och bringa tillbaka någon form av ordning i den amerikanska regeringen. Många menar dock att Bloomberg snarare är ytterligare ett symptom på allt som är fel med amerikansk politik. Till skillnad från de andra kandidaterna har han inte varit med från början i primärvalskampanjen. Redan där finns någonting som tycks sticka i ögonen på det demokratiska partietablissemanget. Istället har han gått ut hårt och satsat enorma summor pengar på annonskampanjer i syfte att kvickt driva upp en opinion som gynnar honom.

Det tycks alltså som att Bloomberg i någon mån själv ser sin förmögenhet som vägen till att bli president. Han uttrycker det själv också som att han är det enda alternativet för att stoppa Trump. Bernie Sanders och Elizabeth Warren anser han som för extrema, Joe Biden som för gammal (trots att Bloomberg själv är 78). Om Bloomberg skulle bli demokraternas kandidat och slå Trump är frågan om landet tagit sig ur askan till elden.