Sverige genomgår just nu en period av intensivt byggande och många ny tjänster kring det kommer fram. Till exempel Tessin som är en tjänst för att investera i fastigheter, du kan klicka här för att få veta mer. Dom som har lagt basen för vårt nuvarande klimat är till stor del Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas senaste fem partiledare är, i turordning: Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt och nuvarande partiledaren Stefan Löfven. De har alla varit partiledare, men endast vissa av dem har varit statsministrar. Och endast en av dem har blivit statsminister efter en dramatisk händelse. Två av dem blev statsministrar efter dramatiska händelser kan man kanske säga. Men den ena händelsen överskuggar mycket vad gäller dramatik. Låt oss inte gå händelserna i förväg, utan istället ta det från början.

Ingvar Carlsson blev statsminister 1986 efter en händelse som får anses som en av de mest omskakande i hela Sveriges historia under 1900-talet. Statsministern Olof Palme blev skjuten efter ett besök på bio tillsammans med hustrun Lisbet Palme. Någon sköt honom medan han promenerade på Sveavägen i Stockholm. Han överlevde inte. Landet var i chock. Det blev vice statsminister Ingvar Carlsson som fick jobbet att leda landet, och det gjorde han. Först fram tills nästa val år 1988 när Socialdemokraterna lyckades vinna och egerade vidare under ytterligare tre år. Sedan förlorade man lite oväntat och snöpligt valet 1991 och istället bildades en borgerlig fyrpartiregering, med Carl Bildt som statsminister. Men Ingvar Carlsson med fem års erfarenhet som statsminister gav sig inte så enkelt utan lyckades ännu en gång bli statsminister tre år senare, i valet 1994. Det efter en ganska tumultartad mandatperiod med stor invandring från kriget på Balkan, ett populistiskt parti (Ny Demokrati) i riksdagen och en ekonomisk kris som slog hårt mot Sverige och försökte bekämpas. Först med två krispaket som gjordes upp i bred uppgörelse i riksdagen, sedan med en flytande krona (alltså en valutakurs som inte var bestämd, vilket var den gamla tidens ekonomiska system när regeringar själva sänkte värdet på sitt lands valuta genom så kallade devalveringar) vilket gjorde att den svenska kronans värde sjönk mycket. Folks löner räckte till mindre när de köpte varor från utlandet. Det var en turbulent tid, även statsskulden ökade kraftigt.

Ingvar Carlsson vann valet 1994. Han blev kvar i ungefär två år innan han valde att avgå mitt under den nu fyraåriga mandatperioden. Nästa val skulle inte hållas förrän 1998 eftersom det numera införts att val skulle hållas vart fjärde år till riksdag (samt kommuner och landsting). Ordinarie val alltså.

Göran Persson tog över. Hans kanske största bidrag var att som gammal finansminister sanera i statsfinanserna. Han vann två val, år 1998 och 2002. År 2006 förlorade han valet mot en ny moderat partiledare, Fredrik Reinfeldt. Göran Persson valde att efter tio år som statsminister avgå på valnatten. Några veckor senare så blev det Mona Sahlin som fick ta över, hon valdes formellt våren 2007 som partiledare. Hon lyckades ej vinna valet 2010 och fick avgå motvilligt under senhösten 2010. Håkan Juholt tog över i ett år.